خودرویی ها و چالش پس از واگذاری
چنانچه واگذاری دو شرکت ایران خودرو و سایپا از سوی سازمان خصوصی با موفقیت روبرو باشد می توان از دو منظر نتایج آنرا بررسی کرد ، اول آنکه به لحاظ جذب برخی منابع مالی این صنایع نتوانند از حمایت ها و مجاری دولتی و سایر نهادهای ذی ربط بهره ببرند و ثانیاً پس از تغییر مالکیت ،آنها قادر به همسویی با سایر رقبا در بازار فروش محصولات خود نباشند .
مسلماً با حذف مالکیت دولتی در صنعت خودرو سازی کشور و حضور پر رنگ تر بخش خصوصی در مدیریت شرکت های خودرویی می توان امیدوار بود که این صنعت به تدریج همگام با دیگر صنایع روز دنیا ارتقاء یابد .
محمد آرام بنیار ، مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه امین ضمن بیان مطالب فوق در گفتگو با خبرنگار بورس ؛ گفت : چنانچه واگذاری دو شرکت ایران خودرو و سایپا از سوی سازمان خصوصی با موفقیت روبرو باشد می توان از دو منظر نتایج آنرا بررسی کرد ، اول آنکه به لحاظ جذب برخی منابع مالی این صنایع نتوانند از حمایت ها و مجاری دولتی و سایر نهادهای ذی ربط بهره ببرند و ثانیاً پس از تغییر مالکیت ،آنها قادر به همسویی با سایر رقبا در بازار فروش محصولات خود نباشند .
اما به طور کلی ، با توجه به پتانسیل های موجود در صنعت خودروسازی کشور این واگذاری ها ، ریسک بزرگی برای خودرو سازان در بر نخواهد داشت .
وی با اشاره به اینکه شرکت های خودرو ساز کشور دارای عناوین عمده ای همچون دارایی های مازادی هستند که می توانند با فروش آنها سود آوری مناسبی از این محل برای خود فراهم آورند ، اظهار داشت : چنانچه خودرو سازان اقدام به واگذاری سهام شرکت های زیر مجموعه خود در بازار سرمایه نمایند ، علاوه بر کسب سود می توانند تحرک بیشتری در بازار به لحاظ کوچکتر شدن حجم خود و به تبع آن افزایش رقابت در بازارهای مختلف را بدست آورند .
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به ادغام شرکت های خودرویی با توجه به خنثی سازی تحریم های خارجی اشاره کرد و افزود : در این زمینه شرکت های خودروساز کشور به مثابه دیگر شرکت های خودروساز در دنیا می توانند از طریق ادغام با برخی شرکت های خارجی همچون پژو ، هیوندای ، تویوتا و غیره و انعقاد قرارداد در خصوص نصب قطعات پایه ای (پلات فرم)، ایران را به یک قطب صادراتی خودرو در خاورمیانه تبدیل کنند .
وی دورنمای صنعت خودروسازی کشور را منوط به مشخص شدن برنده نهایی میدان رقابت در تصاحب سهام بلوکی ایران خودرو و سایپا در روزهای آینده دانست و در عین حال ورود قطعه سازان در مدیریت شرکت های خودرویی را حلقه مناسبی برای مالکیت این شرکت ها ندانست .
مدیرعامل شرکت تأمین سرمایه امین در پاسخ به این سوال که چرا علیرغم تصمیم سازمان خصوصی سازی مبنی بر واگذاری سهام شرکتهای بزرگی همچون ایران خودرو و سایپا تاکنون عرضه سهام در بازار از روش تعهد پذیره نویسی استفاده نشده است ؟ گفت : به نظر می رسد نسبت به ماهیت وجودی شرکت های تأمین سرمایه در بازار هنوز ابهام وجود دارد و این در حالی است که این شرکت ها بر اساس افزایش کیفیت و حرفه ای تر شدن معاملات در بازار سرمایه بوجود آمده اند .
وی افزود : سازمان خصوصی سازی در این زمینه هنوز مقاومت می کند و شاید این فرصت فرا رسیده که با توجه به چشم انداز واگذاری ها تا سال 93 ، این سازمان از این روش در بازار استفاده کند و به رشد کیفی بازار کمک کند .