در گفتگوی رشید بیگی با بورس نیوز تشریح شد :
چرا شاخص کل 207 واحد رشد کرد ؟
در حال حاضر وزن سهام شرکت های بورسی تناسبی با رشد شاخص ندارد و تنها قیمت سهام برخی شرکت های بزرگ همچون مخابرات که خود به تنهایی حدود 30 درصد از رشد شاخص را بر دوش می کشد باعث شده تا شاخص کل معیاری برای سنجش کل معاملات بازار نباشد چرا که عملاً معاملات سهام چند 10 صنعت خالص در بازار باعث شده تا رشد شاخص متکی به آنها باشد .
هنوز چند هفته ای از عبور شاخص از مرز 15 هزار واحدی نگذشته بود که طی معاملات دیروز بازار ، شاخص کل با جهش 208 واحدی توانست در مدار بیش از 16 هزار واحد بایستد .
در همین رابطه مهرداد رشید بیگی ، کارشناس ارشد بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز ؛ اظهار داشت : اگر چه به زعم اکثر چارتیست ها ، باید ریزش شاخص براساس نمودارهای تکنیکال در جریان معاملات بازار سهام اتفاق می افتاد اما به هر حال این روند با تأثیر پذیرفتن از رشد قیمت سهام برخی شرکت های بزرگ و البته تشکیل صف های خرید هیجانی برخی از نمادهای بورسی باعث شد تا شاخص بورس تنها پس از گذشت سه هفته از مرز 15 هزار واحدی رکورد جدید 16 هزار واحد را برای خود ترسیم کند .
وی با اشاره به اینکه شاخص فعلی معیار درستی برای سنجش رونق یا رکود معاملات بازار سهام نیست گفت : با توجه به تأثیر بازده نقدی و به تبع آن میزان سود تقسیمی مجامع سالانه شرکت ها در نحوه محاسبه شاخص کل ، اگر چه نمی توان برحبابی بودن آن تأکید کرد ولی به هر حال بدون توجه به آن ، می توان رقم دقیق شاخص قیمت (TEPIX) را در حدود 12 تا 13 هزار واحد در نظر گرفت . البته در این زمینه عدم تناسب رشد قیمت سهام برخی شرکت های بزرگ بورسی و موثر در شاخص کل با دیگر سهام های بازار نیز قابل توجه است .
رشید بیگی ادامه داد : در حال حاضر وزن سهام شرکت های بورسی تناسبی با رشد شاخص ندارد و تنها قیمت سهام برخی شرکت های بزرگ همچون مخابرات که خود به تنهایی حدود 30 درصد از رشد شاخص را بر دوش می کشد باعث شده تا شاخص کل معیاری برای سنجش کل معاملات بازار نباشد چرا که عملاً معاملات سهام چند 10 صنعت خالص در بازار باعث شده تا رشد شاخص متکی به آنها باشد .
بنابر این به نظر می رسد چنانچه بخواهیم تحلیل درستی از ارزیابی شاخص کل داشته باشیم باید با در نظر گرفتن رشد قیمت سهام بیش از نیمی از سهام های موجود در بازار ، رقم دقیق آن محاسبه شود .
این فعال بازار سرمایه با اذعان به اینکه بخشی از رشد شاخص بورس ناشی از رکود بازارهای موازی بازار سرمایه همچون مسکن و کاهش سود سپرده گذاری در بانک ها می باشد تصریح کرد : اگر چه برخی سیاست های اقتصادی دولتی عملاً باعث تزریق نقدینگی و ورود سرمایه گذاران دیگر بخش های اقتصاد به بازار سرمایه شده اما نمی توان گفت که روندی حبابی در رشد قیمت های سهام بازار بوجود آمده است .
چرا که قیمت های فعلی سهام برخی شرکت ها بنابه ارزندگی و پتانسیل های صنعت خود همچون مخابرات ، فولاد مبارکه یا صنایع خودرو ساز از زمان عرضه آنها در بازار رشد منطقی داشته اند .
رشید بیگی جو هیجانی ناشی از معاملات گروه بهمن در کنار تحرکات معامله گران در نماد "اخابر" را اصلی ترین دلیل رشد شاخص در روز گذشته دانست و علاوه بر این بخشی دیگر از آنرا ابهام در بازار معرفی کرد .
وی در خاتمه گفت : با توجه به عمق کم بازار سرمایه چنانچه سهام شرکت های تأثیر گذار بر شاخص بورس با صف مواجه شود خود به خود بر دیگر سهام ها تأثیر گذاشته و علت اصلی بازگشت رونق به اکثر شرکت ها نیز همین مسئله است .