یک کارشناس ارشد بازار سرمایه
موج گرانی سهام ناشی از انتظارات تورمی هدفمندی یارانه هاست
با فرض سناریوی درآمد 20 هزار میلیارد تومانی حاصل از اجرای هدفمندی یارانه ها از سوی دولت در نیمه دوم سال جاری ، به ازای هر هزار میلیارد تومان از این درآمد ، یک درصد تورم در جامعه افزایش می یابد بطوریکه با در نظر گرفتن ابعاد این قانون باید به طور معمول تورمی 20 درصدی را افزون بر تورم سالیانه پس از اجرای آن در جامعه انتظار داشت .
با بررسی های انجام گرفته شاخص کل بازار از ابتدای امسال تاکنون از جهشی 37 درصدی برخوردار بوده که چنانچه بتوان به تناسب حجم معاملات صورت گرفته رشدی 3 درصدی را تا پایان شهریور ماه برای آن متصور بود ، بسیار ساده لوحانه است اگر خیزش 40 درصدی شاخص را تنهاناشی از رویکرد ساختاری و اقبال معامله گران در بازار سرمایه طی نیمه اول سال جاری دانست .
این گفته حافظ عزیزی ، کارشناس ارشد بازار سرمایه بود که در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز ؛بیان کرد و ادامه داد : با کمی دقت در این رخداد ، چیزی نزدیک به 15 درصد از رشد شاخص تا کنون مدیون سود تقسیمی شرکت های بورسی در فصل مجامع بوده که طی سال جاری به عنوان بازده نقدی در شاخص قیمت محاسبه شده است .
از اینرو با کنار گذاشتن افزایش 20 درصدی نماگر بازار ، منطقی است پنج درصد مابقی حاصل از رشد 40 درصدی شاخص کل را ناشی از نتایج حاصل از تولید ناخالص داخلی ( GDP ) و عملکرد واقعی شرکت و صنایع بورسی در اقتصاد کشور دانست.
وی با اذعان به اینکه دست کاری شاخص کل ، عملاً باعث بالاتر نشان دادن قیمت های بورسی شده است ، رشد 20 درصدی دیگر آنرا ناشی از حباب های قیمتی سهام موجود در بازار ندانست و افزود : با فرض سناریوی درآمد 20 هزار میلیارد تومانی حاصل از اجرای هدفمندی یارانه ها از سوی دولت در نیمه دوم سال جاری ، به ازای هر هزار میلیارد تومان از این درآمد ، یک درصد تورم در جامعه افزایش می یابد بطوریکه با در نظر گرفتن ابعاد این قانون باید به طور معمول تورمی 20 درصدی را افزون بر تورم سالیانه پس از اجرای آن در جامعه انتظار داشت .
بنابر این با توجه به نمود این مسئله در کاهش ارزش پول ملی کشور ، در عمل باید شاهد رشد قیمت کالاهای اساسی در آینده بود بطوریکه علیرغم عدم تغییر در کیفیت کالاها نسبت به قبل ، افزایش کمی آنها را باید انتظار داشت .
عزیزی ادامه داد : این موضوع نه تنها بر روی کالاهای اساسی بلکه روی سهام شرکت های بورسی نیز نمود خواهد یافت از اینرو موج گرانی قیمت سهام در بازار ناشی از عوامل بنیادین آن نبوده و تنها ناشی از انتظارات تورمی اقتصاد در کشور و ترس از افت ارزش پول ملی می باشد .
امری که در حال حاضر باعث افزایش قیمت سهام شرکت ها و به تبع آن رشد واحدهای شاخص کل بورس اوراق بهادار شده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه با انتقاد به برخی سفته بازی ها در گروه صنایع پیمانکاری ، از این امر به عنوان بر هم زدن مکانیزم عرضه و تقاضا در بازار و در نهایت تشکیل قیمت های حبابی در بخشی از روند معاملات بورس یاد کرد و آنرا ناشی از عدم شفافیت و ارایه اطلاعات دقیق در خصوص میزان قراردادها و مناقصه های موجود در این شرکت ها به بازار دانست .
وی رویکرد صندوق های سرمایه گذاری مشترک در متعادل شدن قیمت های بورسی را بسیار موثر عنوان کرد و یادآور شد : علیرغم اینکه در گذشته تنها شرکت های سرمایه گذاری قادر به کنترل بخشی از این روند در بازار بودند با ظهور صندوق های سرمایه گذاری مشترک در کنار آنها ، تعادل قیمت ها در بورس اوراق بهادار نمود بیشتری یافته است .
بطوریکه با وجود بیش از 40 صندوق سرمایه گذاری در حال حاضر و گردش 600 میلیارد تومانی منابع نقدینگی آنها در بازار سرمایه به عنوان یک عرضه کننده واقعی علاوه بر پوشش خلاء ها و رشد بی رویه قیمت های سهام در بورس ، می توانند به کارآمد شدن معاملات بازار کمک شایانی نمایند .
البته برخی تصمیمات مبنی بر نوسان گیری و سیاست های کوتاه یا میان مدت تعدادی از این صندوق ها از نکات منفی آن محسوب شده و علیرغم اینکه با اهداف کلی و اساسنامه آنها مغایرت دارد در برهه ای از زمان چیزی جزء فشار بر عرضه و تقاضای بازار و به تبع آن هیجانی شدن معاملات نخواهد داشت .
این کارشناس بازار سرمایه در خاتمه افزایش قیمت مواد اولیه و به تبع آن بهای تمام شده کالاهای اساسی پس ازاجرای قانون هدفمندی یارانه ها را بدیهی دانست و افزود : این امر چنانچه از نظام قیمت گذاری دقیقی از سوی دولت انجام نپذیرد در نهایت می تواند به کاهش سود آوری شرکت ها بیانجامد ، بر این اساس معامله گران به جهت حدس خود از تورم پیشرو و جبران کاهش ارزش پول ، ناخودآگاه با رشد قیمت های سهام روبرو بوده و اظهار نظر در خصوص ادامه دار بودن این روند در ماههای آتی هنوز با ابهام روبرو است .