داستان آشغال بر چینی در محکمه
ارابه مرگ همچنان در کانون توجه بورس بازان
ماجرای ایران خودرو دیزل و واردات کشنده های هوو از جایی آغاز می شود که فروشنده چینی این کشنده ها اول بار آنها را به عنوان حمل کننده زباله به ایران در اواخر سال 83 فروخت اما با توجه به تعرفه پایین واردات و قیمت مناسب شان با استقبال گسترده ای از سوی مشتریان روبرو شد .
هر چند در روز گذشته باحضور معاون اول رییس جمهور و وزیر صنایع و معادن کشور سایت جدید تولید خودروهای تشریفاتی و لوکس شرکت ایران خودرو به طور رسمی در شهرستان بابل افتتاح شد اما به هر حال دامنه دار شدن حاشیه های تولید و فروش کامیون های وارداتی هوو در یکی از شرکت های زیر مجموعه این غول صنعت خودروسازی کشور همچنان در کانون توجه حوزه های خبر رسانی قرار دارد .
بنابر گزارش بورس ؛ ماجرای ایران خودرو دیزل و واردات کشنده های هوو از جایی آغاز می شود که فروشنده چینی این کشنده ها اول بار آنها را به عنوان حمل کننده زباله به ایران در اواخر سال 83 فروخت اما با توجه به تعرفه پایین واردات و قیمت مناسب شان با استقبال گسترده ای از سوی مشتریان روبرو شد .
از اینرو از طریق فروش قسطی یا لیزینگی کامیون های کشنده هوو ، حجم بالایی از آنها طی مدت یکسال فروخته شد و این در حالی بود که در فاصله کمی قیمت این کشنده ها حدود چهار میلیون تومان افزایش یافت .
این وضعیت ادامه داشت تا زمانیکه با تغییر فرمانده پلیس راهور کشور و رویکرد جدید وی مبنی بر رعایت و افزایش ضریب ایمنی و نیز کنترل آمد و شد جاده های کشور ، موضوع کیفیت و رعایت استانداردهای لازم در کامیون های هوو به چالش کشیده شد .
این اظهارنظرها تا جایی ادامه یافت تا با تردد بیشتر تریلی های هوو در سراشیبی مشکلات بوجود آمده، سالیانه بیش از10 درصد از تلفات و تصادفات خودروهای سنگین کشور به آن اختصاص یافت و هشدارهای پلیس رنگ و بوی جدی تری به خود گرفت .
بطوریکه با اقدام عاجل سردار مومنی ، فروش 2400 دستگاه کشنده هوو از اواخر سال 87 با محدودیت های اعمال شده از سوی وزارت صنایع برای واردات و عدم امکان شماره گذاری آنها از جانب پلیس راهور ناجا به مخاطره افتاد و در نهایت کاهش فروش 444 میلیارد ریالی را برای شرکت ایران خودرو دیزل در سال مالی 88 برجای گذاشت .
بر این اساس شرکت ایرانخودرو دیزل که طی سالهای اخیر سهم خود را در تولید کل کشنده کشور به 42 درصد در سال 87 رسانده بود با منع واردات کامیون کشنده هوو ، به 15.5 درصد در سال 88 تقلیل یافت و آمار فروش این محصول نیز به کمترین حد ممکن رسید .
بطوریکه علیرغم تولید چهارهزار و 428 دستگاه انواع تریلی کشنده از سوی ایرانخودرو دیزل در سال مالی 87 ، به یکباره با حذف خط تولید 3819 دستگاه تریلی هوو ، تنها موفق به عرضه 609 دستگاه کشنده اکسور 1843 به مشتریان متفرقه در سال گذشته شد .
این روند ادامه یافت تا ایران خودرو دیزل مجبور شد تا با اجرای پروژه ترمز ABS برای کلیه محصولات ، بر سطح ایمنی آنها افزوده و تیم مهندسی فعالی را علیرغم میل باطنی ، در زمینه طراحی و اجرا بکارگیرد .
با همه اقدامات صورت گرفته ، تداوم تردد این کامیون ها در جاده های کشور نتوانست از بروز تصادفات مرگبار آنها بکاهد و نواقص آنرا از چشم همگان پنهان سازد. بطوریکه اعلام شد این کشنده علاوه بر نقص سیستم ترمز دارای عیوب متعددی در سیستم سوخت رسانی ، پایداری ، فرمان پذیری ، ساختار خودرو و غیره و نیز عدم بکارگیری کنترل های کیفی در فرآیند قبل و بعد از ساخت ، و علاوه بر این ادارای عدم استانداردهای لازم برای تریلر خود می باشد .
در این گیرو دار ایران خودرو دیزل اقدام به فراخوان16 هزار دستگاه کامیون هوو برای بازبینی سیستم ABS و رفع نواقص موجود کرده که بنا بر اعلام خود شرکت ، تاکنون تنها 4 هزار دستگاه از آنها به مراکز تعیین شده مراجعه کرده اند .
جالب آنکه این شرکت بر رعایت اصول استاندارهای اجباری و منطبق با سرفصل های اروپایی در کامیون های هوو همچنان پافشاری کرده و تنها اشکال آنرا از ناحیه تریلرهای غیر استانداردی که در کارگاههای نامعلوم و غیر صنعتی که با قیمتهای نازلی در کشور ساخته می شوند ، می داند .
در این میان شکایت پنج هزار راننده مبنی بر گرانفروشی کامیون های هوو در دادگاه و جریمه های سنگین از سوی تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت از مصرف کنندگان برای شرکت ایرانخودرو دیزل ، فاز جدیدی را در پیش روی افزایش بار هزینه های مالی این شرکت باز نمود .
بطوریکه طی هفته های اخیر ورود و اظهار نظر دادستان استان تهران ، تعزیرات حکومتی ، دادستانی کل کشور ، وزیر دادگستری ، مدیر عامل ایران خودرو و وزیرصنایع و معادن کشور در این پرونده تنها جای خالی واکنش برخی از نمایندگان مجلس را به خود می بیند و آرام آرام به نظر می رسد که این مسئله در حال تبدیل شدن به یک موضوع ملی می باشد .
در این راستا گفته می شود شرکت ایران خودرو دیزل ، کامیون های هوو را 20 میلیون تومان گرانتر از قیمت معمول خود در سالهای اخیر به مشتریان فروخته که چنانچه شکایت های پنج هزار نفری ، از 16 هزار راننده کامیون های هوو در کشور را در نظر بگیریم " خاور" ناگزیر به پرداخت 100 میلیارد تومانی این مبلغ به این بخش از مشتریان خود می باشد و این در حالی است که یازده هزار نفر از این رانندگان هنوز شکایتی مبنی بر گرانفروشی نکرده اند که در صورت ثبت شکایت این مبلغ سه برابر خواهد شد !!!.
افزون بر این برخی منابع مطلع در شرکت ایران خودرو دیزل از استقرار هیأت عالی کارشناسی در این شرکت خبر داده و اعلام می کنند که به دنبال حل و فصل منطقی این موضوع با مشتریان هستند .
در پایان به نظر می رسد حل موضوع کیفی کامیون های هوو و نیز به سرانجام رسیدن پرونده گرانفروشی این خودروها از سوی ایران خودرودیزل بزرگترین چالش این شرکت در سال مالی جاری باشد که بخش نقدینگی فعلی آنرا هدف گرفته و تأثیرات ناخوشایندی در پیش بینی عملکرد مالی آن بر جای گذارد. هر چند با همه متغیرهای موجود در روزهای اخیر شاهد رشد مثبت قیمت سهام " خاور " در بازار بوده که این خود حاکی از شگفتی های بازار سرمایه ما می باشد .
از طرفی با سابقه ای که شرکت ایران خودرو در ذهن مشتریان دارد ( سناریوی آتش گرفتن پژو 405) می تواند براحتی با فراخوان مجدد همه مشکلات را حل نموده و خسارات وارده را جبران نماید تا همچنان به عنوان خودروساز برتر کشور مطرح باشد .