تدبیر صندوقهای سرمایه گذاری در شرایط فعلی چیست؟
در حالیکه طی دو سال و نیم گذشته صندوق های سرمایه گذاری در اندازه کوچک و بزرگ و یا با درآمد ثابت همواره به عنوان نخستین گزینه برای معامله گران کم ریسک بازار سهام مطرح و روز به روز نیز گسترش بیشتری پیدا کرده اند اما با توجه به وضعیت مبهم بازار کنونی و نبود انگیزه کافی در معاملات ، چگونگی مدیریت پرتفوی سرمایه گذاری این صندوق ها و میزان نگهداری موجودی نقدی و غیر نقدی در این دوره می تواند برای سرمایه گذاران جالب توجه باشد .
در همین ارتباط ایمان مقدسیان ، کارشناس مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز ؛ به تشریح آخرین وضعیت بازدهی صندوق های سرمایه گذاری تا تاریخ پنجم آبان ماه جاری پرداخت و افزود : طبق جدیدترین بررسی های به عمل آمده ، صندوق های سرمایه گذاری کارگزاری بانک ملی ایران ، آگاه و پویا به ترتیب با 237 ، 206 و 192 درصد بازدهی از ابتدای فعالیت خود تا تاریخ 89.08.05 در بورس اوراق بهادار جایگاه برترین صندوق ها را بدست آورده اند .
وی افزود : طی ماه گذشته نیز صندوق سرمایه گذاری نوین (از تاریخ 89.07.05 تا 89.08.05) با 4.51 درصد بازدهی مثبت در میان 40 صندوق سرمایه گذاری با اندازه کوچک و بزرگ بیشترین بازدهی را کسب نموده است .
مقدسیان ، مجموع ارزش صندوق های سرمایه گذاری تا تاریخ فوق را 622 میلیارد تومان عنوان کرد و یادآور شد : تعداد سرمایه گذاران صندوق های سرمایه گذاری به 12 هزار و 257 نفر رسیده و این در حالی است که 11 هزار و 885 نفر از این تعداد سرمایه گذاران حقیقی و 372 نفر نیز اشخاص حقوقی صندوق ها را تشکیل می دهند .
کارشناس مدیریت نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس با تفکیک وضعیت داراییها در صندوق های سرمایه گذاری با اندازه بزرگ و کوچک خاطر نشان کرد : نوع ترکیب داراییهای صندوق هادر سرمایه گذاری سهام و یا میزان نگهداری موجودی نقد یا شبه نقد متفاوت بوده و از اینرو وضعیت نوع داراییها در صندوق های سرمایه گذاری با اندازه کوچک تا پایان مهر ماه اخیر بطور میانگین شامل 71.3 درصد از پرتفوی به شکل سهام شرکت ها ، 6.28 درصد اوراق مشارکت ، 0.5 درصد اوراق گواهی سپرده ، 7.5 درصد به شکل وجه نقد در حسابهای بانکی و 14.5 درصد از ارزش پرتفوی سرمایه گذاری نیز سایر داراییهایی همچون حسابهای دریافتنی و حسابهای مربوط به معاملات ، کارگزاران و سود سهام دریافتی از مجامع سالیانه شرکت ها می باشد .
وی ادامه داد : پرتفوی صندوق های سرمایه گذاری با اندازه بزرگ طی دوره مذکور نیز به طور متوسط 27.5 درصد در سهام ، 3.5 درصد به شکل اوراق مشارکت و نزدیک 65 درصد موجودی نقدی است که شامل سپرده ها وحساب های بانکی می باشد . چهار درصد از داراییهای این صندوق ها نیز سایر داراییها از جمله حسابهای دریافتنی و سود دریافتی از مجامع سالیانه شرکت ها را تشکیل داده است .
مقدسیان در پایان با اشاره به اینکه بازدهی صندوق های سرمایه گذاری در بازار سرمایه تقریباً در حدود بازدهی کل بازار سهام از ابتدای سال جاری تاکنون قراردارد ، گفت : هر چند عملکرد صندوق های سرمایه گذاری نسبت به یکدیگر یکسان نیست ولی در نهایت با توجه به مدیریت حرفه ای داراییها و امکان تهیه هر لحظه وجوه سرمایه گذاری شده از سوی مالکان آنها همچنان صندوق های سرمایه گذاری به عنوان کم ریسک ترین ابزارها در بازار به سرمایه گذاران غیر حرفه ای بورس پیشنهاد می شود .
شایان ذکر است در کنار برتری صندوق های سرمایه گذاری تا تاریخ پنجم آبانماه جاری ، صندوق سرمایه گذاری کاسپین با بازدهی منفی 10.5 درصدی رتبه پایین ترین بازده در یک ماه اخیر را بدست آورده است .